sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Sinä et riitä

Useiden vuosien ajan ehdin fantasioida tietynlaisesta arkisesta hetkestä lapsen ja Miehen kanssa.
Hetkessä itsessään ei olisi mitään poikkeavaa tai erityistä, vaikka samalla tietenkin kaikki siinä olisi.

Se olisi jokin ihan tavanomaiseksi tullut tilanne, jollaisia olisi jo siihen mennessä ollut ja tulisi jatkossakin olemaan monia. Vaikkapa sellainen, jossa seuraamme lapsen tekevän jotain hassua, ja hämmästellen nauramme Miehen kanssa hänen aivoituksilleen: miten tuo tyyppi taas keksikin..?

Pääasia, että hetki olisi sellainen, jossa voisin sanoa Miehelle:

Ymmärrätkö nyt?

Tätä halusin elämäämme, kun halusin lapsen.
Tätä toivoin ja niin kovasti kaipasin.

Lisää iloa, elämää, rakkautta, naurua.
Lisää sisältöä, merkitystä.

Fantasioin tällaisesta hetkestä edelleen.
Toivon, että vielä joskus niin tapahtuu.

Ennen kaikkea toivon, että aikanaan Mies hahmottaa omalla tavallaan, edes joiltain osin, miksi tämä oli minulle niin tärkeää.

Miksi haikailin tätä niin paljon.
Mitä kaikkea vaille koin jääväni.

Tiedän, että vauvan kanssa tulee todennäköisesti myös monia toisenlaisia hetkiä. Sellaisia, joissa käy mielessä, että oli sulaa hulluutta vapaaehtoisesti saattaa itsensä siihen tilanteeseen.

Kun kuolemanväsyneenä pohtii itkevää vauvaa heijaten, miten mahtavaa olisi, jos edes yhden sekunnin ajan kukaan ei tarvitsisi tai vaatisi mitään, saisi vain olla hetken rauhassa.

Uskon kuitenkin, että paljon enemmän tulee niitä toisenlaisia hetkiä.
Niitä parempia, joiden takia tätä halusin.

Yhtenä iltana säpsähdän käsittäessäni sen kylmän tosiasian, mitä oikeastaan olen viestinyt Miehelle jo pitkään. Kaikessa yksinkertaisuudessaan olen sanonut hänelle jo vuosien ajan:

Sinä et riitä.


En ole onnellinen vain sinun kanssasi.
Kaipaan jotakuta toista elämääni.

Teidän kanssa kolmisin olisin onnellinen.
Mutten sinun kanssasi kahdestaan, en enää.


Tuntuu kauhealta käsittää, että sitähän olen käytännössä viisi vuotta Miehelle hokenut.
Eniten tietysti niinä kriittisinä vuosina, kun kipuilimme lapsiasian ja yhteisen tulevaisuuden kanssa.

Mutta myös sen jälkeen. Vaikkei sitä lausuttu ääneen, sitähän tämä kaikki käytännössä on tarkoittanut. Tekoni ovat huokuneet sitä. Minä itse olen huokunut sitä.

Kylmästi sanottuna olenhan pyrkinyt kaikin käytettävissä olevin keinoin edistämään sitä, ettemme Miehen kanssa jäisi kahdestaan. Siihen elämään, johon Mies olisi ollut täysin tyytyväinen.

Miltä tuntuisi, jos itselleni sanottaisiin noin? Samalla, kun kokisin, että toinen riittää aivan hyvin minulle, ja hänen kanssaan olen onnellinen, muuta ei vaadita.

Olinhan minäkin onnellinen Miehen kanssa, useita vuosia.

Olisi kuitenkin valetta väittää, että olin sitä viime vuosina.
Sillä enhän minä ollut.

Lapsettomuus ravisteli, kouristeli ja myllersi sisälläni.

Kaipasin lasta niin kovasti, että tuntui kuin ihostani olisi hiottu karkealla hiomapaperilla kerroksia pois. Lopulta alta paljastui vain vereslihalla sykkivä liha, joka ilman suojaa jäätyään oli tulessa.

lronisinta on, että suhteemme alkuvuosina minulla oli suuria haasteita keskittyä olemaan onnellinen, koska pelkäsin niin kovasti, etten jonain päivänä riitäkään Miehelle. Että tein mitä tahansa, vielä tulee se hetki, kun yhtäkkiä hänelle vain valkeaa, miten huono olen, ja sen jälkeen koittavat katkeransuloiset jäähyväiset. Ehdin juuri ja juuri nähdä, mitä olisin voinut saada, kun minut jo heivataan menemään.

Todellisuudessa kävi niin, että minä riitin aina hänelle, mutta hän ei enää minulle.

Yhteinen elämä kahdestaan oli hänen toiveensa alusta lähtien, eikä se missään vaiheessa muuttunut.

Sen sijaan omat toiveeni elivät.
Minä muutuin.

Tai en välttämättä muuttunut, mutta ainakin tarkennuin.
Hahmotuin ja piirryin eri tavalla, selkeämmin ja terävämmin vuosien mittaan.

Olen kantanut sisälläni valtavan painavaa syyllisyyttä siitä, että halusin lapsen.
Samoin Mies on varmasti tuntenut syyllisyyttä siitä, ettei halunnut lasta, vaikka minä halusin.

Niin moni asia olisi ollut niin paljon helpompaa, meille molemmille.
Kummassa tahansa skenaariossa.

Olisi ollut täysin eri asia, jos toive lapsesta olisi herännyt meillä yhdessä.

Jos olisimme vuosien mittaan huomanneet jakavamme saman ajatuksen siitä, että elämään saisi tulla uusi ihminen, uusi vaihe. Että olisi oikeastaan ihan mielettömän siistiä, jos niin tapahtuisi.

Että arki kahdestaan ei enää ehkä riitä kummallekaan, vaan haluaisimme elää sitä jatkossa toisella lailla. Katsoa sitä toiselta kannalta, erilaisesta näkökulmasta kuin ennen.

Jos olisimme molemmat kokeneet samoin, olisimme molemmat myös tienneet, miltä se tuntuu.
Mutta niin ei meidän kohdallamme käynyt.

Edelleen on musertava ajatus, että asetin Miehen vuosiksi elämään yhteistä arkea sen faktan äärellä, ettei se pohjimmiltaan ollut samalla tavalla tyydyttävää tai riittävää minulle. Ei sitä, mitä olisin toivonut.

On musertavaa kohdata se tosiasia, että se on ollut totta, niin todella tunsin ja ajattelin.

Ajattelen edelleen.

Samaan aikaan, kun rakastan Miestä koko sydämestäni.
Tavalla, jolla en ole ketään toista rakastanut, enkä tule rakastamaan.

Eihän kukaan haluaisi sanoa sille kaikista tärkeimmälle ihmiselle, ettei yhteinen elämä hänen kanssaan enää riitä, ei samalla tavalla kuin aikaisemmin riitti. Etenkin, kun asia ei sinänsä liity häneen mitenkään, ei ole millään tapaa kiinni siitä, mitä hän on tai ei ole.

Kun kyse ei ole mistään, mitä hän voisi olla enemmän, tai tehdä toisin.
Kun kyse ei oikeastaan edes ole hänestä lainkaan.

Siksi edelleen fantasioin hetkestä, jona kaikki menneisyys vaikeine päätöksineen ja valintoineen tuntuisi vähän helpommalta kantaa mukanaan. Ehkä jopa meistä molemmista.

Toivon, että jonain päivänä Mies ymmärtäisi, mistä tässä on ollut kaiken aikaa kyse.

Ettei ole tarkoitus korvata tai siirtää ketään sivuun.
On vain tarkoitus saada lisää.


9 kommenttia:

  1. Mitä jos mies ei kykene luomaan tunnesuhdetta lapseen? Ts. pystyy ehkä ns. toimimaan lapsen kanssa, mutta vailla sitä tunnetta? Vaikka sinulta saakin rakkautta "kahden edestä", niin varmasti tulee olemaan kova paikka lapselle jos toinen vanhempi on tunnekylmä. Oletteko tästä puhuneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä. Mikään määrä rakkautta toiselta vanhemmalta ei voi korvata jatkuvaa hylätyksi tulemisen tunnetta toisen vanhemman osalta. Ja miltä tuntuu katsoa lapsen jatkuvaa kärsimystä kun lapsi saa jatkuvasti kokemuksen siitä että ei ole isän rakkauden arvoinen?

      Poista
    2. Anonyymi 1: Kumpikaan meistä ei ole missään vaiheessa aidosti epäillyt, etteikö Mies pystyisi löytämään itsestään rakkautta ja välittämistä lasta kohtaan. On kuitenkin selvää, että melkoinen myllerrys tunneskaalassa on edessä meillä molemmilla, mutta etenkin hänellä. Se on varmasti moninaisuudessaan mittaluokkaa uskomaton, sillä lapsen syntymä aiheuttaa varmasti hyvin ristiriitaisia tunteita.

      Lapsen myötä parisuhteen dynamiikka muuttuu väistämättä. Puhumattakaan, millä tavalla se muuttuu näistä lähtökohdista. Mies joutuu kiinnittämään huomiota siihen, ettei katkeruuden, pettymyksen tai muun syyn takia "sulje" itseään lapselta. Uskon, että siihen tarvitaan ennen kaikkea aikaa, ja sitä kautta tutustumista ja uuteen tottumista.

      Anonyymi 2: Olen saanut blogin kautta lukuisia yksityisiä yhteydenottoja henkilöiltä, joiden lähtökohdat lapsen saamiseen ovat olleet parisuhteessa samanlaiset. Ajan kanssa yhteinen elämä lapsen kanssa on kuitenkin asettunut kaikille osapuolille mielekkääksi, myös lasta alun perin toivomattomalle. Näissä viesteissä onkin korostunut juuri ajan merkitys. Se, että puolisolle on annettu tilaa rakentaa suhdetta lapseen omaan tahtiin, ilman valtavia odotuksia ja paineita siitä, millainen sen pitäisi missäkin vaiheessa olla.

      Toki näitä asioita on tullut mietittyä yön pimeinä tunteina lukemattomia kertoja. Mitä jos meillä ei menekään niin hyvin? Toisenlaisiakin tarinoita varmasti nimittäin löytyy. Haluan kuitenkin uskoa ja luottaa, että asiat menevät lopulta parhain päin myös meillä.

      Poista
  2. Hämmentävä kirjoitus, itse samassa tilanteessa olevana en ole koskaan osannut miettiä tätä näin. Kirjoitettuna asia kuulostaa karulta. Juurikin se, että jos kumpikin haluaisi asiaa yhtälailla, se olisi molemmille selvää - edetään yhdessä eteenpäin. Nyt tilanne on ollut se, että on vuosia hokenut toiselle sitä, ettei toinen yksinään riitä. Olen miettinyt paljon samoja asioita, arkisia tilanteita, joiden kautta puoliso myöhemmin huomaisi, että myös tämä oli toimiva ratkaisu. Koen ettei näihin tilanteisiin välttämättä ole selkeää "tämä oli parempi/oikeampi valinta" -ratkaisua. Uskon että monille, jotka miettivät pitkään lapsen hankkimista, molemmat valinnat voivat olla yhtä hyviä. Näin kävi ystävälleni, joka oli alunperin sitä mieltä, ettei hankkisi lapsia. Myöhemmin äitinä hän totesi, että uskoo, että elämä lapsettomana olisi ollut myös hyvää, silloin ei olisi tiennyt millaista elämä on vanhempana, eikä sitä olisi osannut kaivata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmennyin itsekin, miten karulta se aukikirjoitettuna kuulostaa! Vaikka olen pyöritellyt näitä asioita vuosikausia päässäni, nyt taisin löytää sen kaikkein kylmimmän tavan summata tämä asetelma. Olen samaa mieltä, etteivät nämä tosiaan ole kaikille mitään selkeitä hyvä valinta/huono valinta-diilejä. Onhan esimerkiksi monia, jotka toivovat lasta lähtöasetelmalla "tulee jos on tullakseen, mutta jos ei onnistu, sekin on ok".

      Itse koen, että vaikken tiennyt enkä edelleenkään tiedä, millaista elämä on vanhempana, silti kaipasin sitä järjettömästi. Kuitenkaan esimerkiksi sellaisesta en ole osannut edes haaveilla, että Mies joskus toteaisi lapsen saamisen olleen Parempi vaihtoehto, kuin jäädä ilman lasta. Luulen, että hänelle elämä ilman lasta olisi joka tapauksessa ollut mielekkäämpää, tuli tästä mitä tahansa. Toivon vain hänen joskus toteavan, että kyllähän tämäkin on lopulta ollut ihan hyvä näin. Kaikkea hyvää teidän tilanteeseen jatkossa!

      Poista
  3. Tämä ei toki oo sama asia. Mutta jos yhtään lohduttaa nii minun siskoni eivät halunneet minun lastani elämäänsä. Olivat toki onnellisia puolestani mutta lapsen rooli heidän elämässään tuntui heistä vaan raskaalta. Tämä muuttuu vauvan ollessa n. 10 kk ja muuttuu edelleen taaperon ollessa jo kaksi. Ymmärrän toki että tädit eivät ole todellakaan sama asia kuin isä. Mutta meillä selkeesti asiaa autto kun vauva kasvoi. Hänen kanssa pysty kommunikoimaan paremmin, keskustelemassa, leikkimään ja touhuamaan. Nykyään he on tosi läheisiä ja ihanat välit lapsen kanssa. Vauva ei todellakaan ole kaikkien juttu ja siihen vain kakkaavaan ja syövään olentoon voi olla hankalaa tutustua jos ei niin kiinnostunut oo. Tsemppiä sulle ♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Hienoa kuulla, että yhteys lapseesi löytyi myöhemmin. Uskon, että peruspointiltaan tässä on paljon samaa, vaikka teidän tilanne olikin erilainen. Kyllähän kontaktin muodostaminen vastasyntyneeseen tai muuten pieneen vauvaan vaatii ihan eri tavalla yritystä ja panostamista, kuin vanhempaan vauvaan/lapseen, joka kommunikoi enemmän, on enemmän valveilla ja jo touhuilee asioita.

      Neuvolasta muistuteltiin ihan yleisesti ottaen olevan inhimillistä, että miehillä saattaa mennä kauemmin muodostaa yhteys vauvaan, joka lähinnä syö, nukkuu ja kakkaa, ollen usemmiten vieläpä kiinni äidissä. Itseänikin se jännittää, miten niin pieneen saa yhteyden? Miten vauvan kanssa ylipäänsä ollaan? Puhumattakaan tietysti Miehestä, jolta raskausajan tunneside puuttuu ja tilanne on muutenkin monimutkainen.

      Poista
  4. Mun yhdellä tutulla oli vastaava tilanne, jossa puoliso oli aina tiennyt haluavansa tulla isäksi ja tuttu taas olisi valinnut lapsettomuuden, vaikka onkin nyt tosi onnellinen äiti lapselleen. Näistä asioista kun aikanaan puhuttiin, oli puhe siitä, että puoliso halusi ”tulla isäksi”, ei siis niin, että suhteesta puuttuu jotain tai ettei toinen riitä itsenään. Toki sen voi juuri noinkin ajatella, mutta myös niin, että kyse on kaipuusta vanhemmuuteen (jonka toki saavuttaa lapsen kautta) eikä niinkään uudesta ihmisestä perheeseen (vaikka sitäkin se toki on). Ihmisellä on kuitenkin paljon muitakin haaveita, joita parisuhde ei täytä, eikä silloin ajatella, etteikö puoliso riittäisi. Sinun haaveenasi on ollut vanhemmuus, puolisollasi ei - parisuhteessa te silti riitätte kumpikin toisillenne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, tämä on onneksi vähän lempeämpi näkökulma! Onhan olemassa paljon muitakin asioita, joista voi tulla ratkaisevia parisuhteessa, vaikkapa halu asua ulkomailla. Toki silloinkin joku voisi ajatella, että miksei yhteinen elämä Suomessa vain "riitä" toiselle, onko pakko vielä päästä ulkomaillekin. Tällä tapaa itse kyseenalaistin pitkään itseäni: olen jo löytänyt hyvän parisuhteen. Eikö se ole tarpeeksi ja enemmän kuin osasin toivoa, täytyykö vielä muutakin olla vailla?

      On kuitenkin niin yksilöllistä, mikä asia on kenellekin niin tärkeä, ettei siitä halua joustaa. Jos molemmilla on vahva näkemys asiasta, josta ei varsinaisesti voi tehdä kompromissia, käy niin kuin meillä, että joko toinen joutuu joustamaan tai lähdetään eri teille.

      Voisihan tämän ajatella enemmän niin, että Mies ja parisuhde hänen kanssaan riittävät minulle hyvin, mutta elämä, jossa en saisi mahdollisuutta olla äiti, ei riitä. Silti on tuntunut yllättävän pahalta, että juuri tähän haaveeseen liittyy myös ylimääräinen ihminen. Se kun luo väistämättä sellaista asetelmaa, että olen hylkäämässä toisen ja "vaihtamassa" elämäni ykkösihmistä, johon jatkossa haluan enemmän keskittyä.

      Poista