lauantai 13. toukokuuta 2023

Positiivisuuden voima


Huomenna on äitienpäivä.

Minun tulisi varmaan kirjoittaa jokin siirappinen postaus siitä, miten ihanalta se vihdoin tuntuu. Voisin tehdä niin ja se olisi täysin totta, mutta rehellisesti sanottuna ajatukseni ovat viime aikoina olleet enemmän tässä nimenomaisessa päivässä, lapsettomien lauantaissa.

Menneisyys se siellä muistuttelee itsestään.
Huomauttaa, ettei sitä voi niin vain unohtaa.

Jokainen blogia pitempään seurannut ei ole voinut välttyä huomaamasta, etten ole perusluonteeltani kovin positiivinen ihminen.

Päinvastoin, olen yleiseen synkkyyteen ja alituiseen murehtimiseen taipuvainen.
Raskautta yritettäessä tunsin tästä jatkuvaa syyllisyyttä.

Olin nimittäin pitkään surusta ja pelosta sairas, lähestulkoon lamaantunut.
Samaan aikaan pelkäsin pelätä niin paljon.

Jos aiheutankin sillä lisää haittaa?
Jos asiat menevät sen takia entistä enemmän pieleen, karkaavat yhä vain kauemmaksi?

Tunsin olevani loputtomassa noidankehässä. Sietämättömän ahdistavassa tilanteessa, jossa pitäisi kuitenkin jotenkin olla ahdistumatta, jotta ahdistus joskus suuremmalla todennäköisyydellä päättyisi.

Jos siis ylipäänsä koskaan päättyisi.

Mutta toisaalta, tullaaanhan sodankin keskellä raskaaksi?
Tai vakavasti sairaana? Raiskauksen uhrina?

Silti en päässyt eroon ajatusta, että pitäisi olla toisenlainen.

Pitäisi olla toiveikkaampi, luottavaisempi, rauhallisempi, enemmän zen.
Pitäisi osata kääntää vastoinkäymiset voimavaraksi, määrätietoisuudeksi.

Mutta en voinut lakata pelkäämästä.
Ja asioita, joita pelätä, oli kauhistuttavan monta.

Että yritämme raskautta vuosikausia oman ja toisemme mielenterveyttä uhmaten, ajamme itsemme ja toisemme loppuun, ja kaikki lopulta turhan takia.

Että yrittämisaikana parisuhde kariutuu. Saavuttaa vuosien kipuilun jälleen lopullisen hajoamispisteensä, kerättyään tarpeeksi kauan taakkaa, kaunaa ja mustia ajatuksia ylleen.

Etten koskaan saa omaa lasta.

Ettei minusta tule äitiä kenellekään.

Toisinaan toivoin, että minulla olisi ollut vaikkapa uskon kautta saatu vankka luotto tulevaan. Siihen, että kaikella on tarkoituksensa, jokaisen kohdalle on olemassa suunnitelma, asiat tapahtuvat, niin kuin pitääkin.

Mutta ei ollut sitäkään.

Luin raivostuttavan useita onnistumistarinoita, joissa korostettiin, miten käänteentekevä ja oikeastaan ylipäänsä raskaaksi tuloon suuresti vaikuttanut tekijä oli päivitys omassa suhtautumisessa, asennemuutos. Päätös luopua kontrollista ja luottaa sokeasti tulevaan, ja siitä seurannut rentoutuminen. Ilon löytyminen mystisesti uudelleen, ja näin koko kehon ja mielen vapautuminen, stressihormonien väheneminen, joka edesauttaa hedelmöittymistä.

Pelkäsin, että pilaan negatiivisuudellani kaikki edes teoreettiset raskautumismahdollisuudet, jotka olivat jo ennestään keskimääräistä huonommat. Että stressaan kehoni pilalle, välitän jatkuvasti huonoa energiaa, oikein säteilen sitä katkeruudellani.

Ei tällaiseen kehoon, jota hallinnoi tällainen mieli, mikään elävä tartu.

Huonoja asioita ajattelevan luokse ohjautuu huonoja asioita. Hän kuulemma vetää niitä puoleensa.
Tätä samaa perusideaa satoi joka tuutista, jonne katseeni käänsin.

Positiivisuudella on uskomaton voima, niinhän kaikkialla sanotaan.

Kun lopulta tulin raskaaksi, pelkäsin joutuvani luopumaan hänestä, joka kuin ihmeen kaupalla oli saatu kasvamaan sisälläni. Samaan aikaan pelkäsin pilaavani hänet huolehtimisella. Että hänestä ei tule stressinkestävää, kuten Li Anderssonin vauvasta, vaan saan keskenmenon tai aiheutan muuten hänelle pysyvää haittaa. Raskauden myötä en vapautunutkaan, vaan pelkäsin menettäväni kaiken, mikä minulle oli viimein annettu, tarkoituksella vai vahingossa, sitäkään en tiennyt.

Kun hän syntyi, tuo loputon noidankehä tuli viimein päätökseensä.

Huolissani tulen olemaan hänestä aina, mutta jatkuvat ristiriitaisuuden kierteet, joissa olin aina vääränlainen, tunsin väärin, olin väärin ja aiheutin haittaa pelkästään olemalla ja ajattelemalla, olivat ohi.

Ei ole tullut ikävä.

Kaiken kokemani jälkeen en väitä, etteikö positiivisuudesta olisi apua. Etteikö tahattoman lapsettomuuden kivisiä polkuja olisi helpompaa tallata niin. Jos joku siinä onnistuu, hieno juttu, hyvä niin.

Mutta ei sillä ratkaisevaa merkitystä ole.
Jos olisi, minulla ei olisi poikaani. 

Kahden ja puolen vuoden lapsitoivekipuilun jälkeen elin yli puolentoista vuoden ajan päivittäistä arkeani tavattoman ahdistuneena. Yrittäen tulla raskaaksi ja hakaten päätäni seinään, ollen vielä tavanomaista suuremman stressin ja paineen alla taustatilanteemme johtuen. 

Pelkäsin, huolehdin ja surin, ja se puristi minut kasaan. Oikeastaan juuri enempää tuskin olisi voinut murehtia. 

Sen jatkuvan, pitkäaikaisen stressin keskellä tulin lopulta IVF-hoidoilla raskaaksi, ja meille syntyi terve vauva.

Haluankin tuoda esiin toisenlaisen onnistumistarinan.
Sellaisen, jonka itse olisin mieluummin halunnut lukea, mutten koskaan lukenut.

Mielestäni kenenkään ei tulisi tuntea lapsettomuuden tuskan keskellä ylimääräistä tuskaa siitä, ettei tiedä, miten päästää irti pelosta, joka on reaktiona enemmän kuin luonnollista, inhimillistä. 

Ettei pysty luottamaan kaiken päättyvän vielä hyvin. Ettei uskalla ajatella elämän kantavan samaan aikaan, kun aivan hyvin kaikki tiedämme, ettei se aina kanna, kun kaikenlaista pohjattoman surullista ja sietämätöntä tapahtuu maailmassa kokoajan.

Se ei ole siitä kiinni.

En tiedä mistä se on vai onko mistään, mutta ei ainakaan siitä.
Olemme poikani kanssa tästä elävä esimerkki.


8 kommenttia:

  1. Tää on kyllä tosi kinkkistä aikaa ja allekirjoitan kaiken kirjoittamasi - tosin itse sanon olevani pessimistinen enemmän kuin negatiivinen. Tai ainakin niin negailuni aina itselleni selitän :D

    Ja tuo, mitä kirjoitit, että kaikki sujuu kun vaan "välttää stressiä tulee helposti raskaaksi ja saa raskaus kestää loppuun asti, vaihda muutoksesi positiivisempaan <3!" on ehkä maailman ärsyttävin asia, josta saa aika ajoin kuulla. Kun itse kärsin siitä toisenlaisesta lapsettomuudesta - jatkuvista keskenmenoista - niin olen saanut paljon kuulla sitä, että minä sentään tulen raskaaksi, joten pitäisi olla onnellinen. Ai siitä, että kerta toisensa elävän alkion/sikiön näkemisen jälkeen seuraavalla kerralla se on kuollut? Sorry, nyt ei kyllä pysty muuttamaan asennetta positiivisempaan..

    Mullekaan raskaaksi tuleminen ei tarkoittanut onnellista odotusta, vaikka raskautuminen aina helppoa olikin, vaan se oli yhtä odotusta ja pelkoa siitä, että seuraavan ultran päätteeksi todetaan keskeytynyt keskenmeno. Siinä on turha kenenkään, joka ei ole kokenut (useita) keskenmenoja, sanoa että sulla vaan on huonoa tuuria, sä sentään raskaudut toisin kuin moni muu. Yhtälailla minäkin kärsin lapsettomuudesta ja sen tuomista pelon ja itsesyytöksen tunteista kuin se, jolle ylipäätään raskautuminen tuottaa jostain syystä ongelmia.

    Nyt kun on taas raskaana, niin vaikea muuttaa asennetta "äitimoodiin" ja onnelliseen odottajaan, vaikka näin eilen ultrassa elävän liikkuvaisen sikiön ja ylihuomenna taas nt-ultra. Siis edelleen näkee itsensä lapsettomana ja pelkoajatuksia pukkaa tuon tuosta. Vaikka ihan eri tavalla on joku sisäinen usko onnistumiseen tällä kertaa. Mut se onnistuminenkin on nyt alkanut pelottamaan ja jännittämään! Puolen vuoden päästä toden totta pitäisi olla meidän rakentama lapsi parkumassa ekaa kertaa maailmaan, miten me selvitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, nämä jollain tapaa syyllistävät kommentit siitä, miten raskaus alkaisi / sujuisi varmasti paremmin, jos vain olisi stressaamatta ja pelkäämättä niin paljon, saivat aina näkemään punaista. Sinunkin taustalla olisi ihan käsittämätöntä olettaa, että vain yhtäkkiä osaa olla pelkäämättä, huolimatta siitä mitä kaikkea on jo joutunut kokemaan.

      Myönnän lapsettomuuden keskellä toisinaan ajattelleeni, että kokisin mieluummin keskenmenonkin, kuin vain täydellistä ei-mitään, raskaaksi tulemattomuutta. Vaikka sehän on ihan järjetön ajatus, ja kertoo lopulta eniten vain tuskasta ja epätoivosta, mikä sisällä on vellonut valtoimenaan.

      Itse sain parhaan neuvon yhdeltä kätilöltä: Mennä vain päivä kerrallaan. Välillä se oli helpompaa, välillä tuskaisen vaikeaa, mutta niin yritin parhaani tehdä ja se tuntui pelkojen keskellä kohtuulliselta suunnitelmalta, jossa ei vaadita liikoja. Tsemppiä raskauteen, teistä tulee ihan huiput vanhemmat! :)

      Poista
  2. Olipa virkistävää luettavaa! Kun ihminen saa riittävän paljon niskaansa pettymyksiä tietyn ajan sisällä, ei siinä jaksa olla kaikesta positiivisella mielellä. Toki joskus voi ottaa rennommin ja olla stressaamatta niin paljoa etukäteen, mutta koen, että aina raskaassa elämäntilanteessa positiivisena oleminen voi tuottaa hirveän isoja pettymyksiä ja olla siksi haitallista. Yritin itse olla väkisin positiivinen, vaikka oma elämäntilanne oli hyvin raskas. Se lisäsi stressiä ja teki vastoinkäymisten sulattelusta entistä vaikeampaa. Tulin siihen tulokseen, että vastoinkäymisiä tuli, olin sitten positiivinen tai en. Nykyisin en enää ajattele niin mustavalkoisesti, että kaikki menee hyvin jos riittävästi uskon siihen. Moni asia kun ei ole uskon asia, vaan monen asian summa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, että kommentointi laahaa näin pahasti jäljessä. Taidan olla liian vaativa itseäni kohtaan, kun ajattelen, että pitäisi olla jotain kovinkin fiksua vastattavaa, mitä tällä hetkellä harvoin vauva-arjen intensiivisyyden keskellä on.

      Samoin itsekin ajattelen, että on olemassa asioita, jotka eivät ole omasta uskosta, halusta tai tahdonvoimasta kiinni. Omalla kohdalla kävi niin, että kun toivoin raskautta ja lasta niin järisyttävän kovasti, ja petyin tarpeeksi monta kertaa, mieli alkoi yksinkertaisesti suojella itseään ja pelätä uusia pettymyksiä. Pelätä, ettei toive koskaan toteudu, mikä lienee hyvinkin inhimillistä. Toki joku muu voi vain sisuuntua ja huomata uskovansa onnistumiseen entistä kovemmin. Sekin on yhtä ok, muttei oletusarvoista.

      Poista
  3. Löysin jokin aika sitten blogiisi ja olen lukenut kaikki tekstit läpi. Kirjoitat muuten todella kauniisti :)

    Olemme puolisoni kanssa hieman samanlaisessa tilanteessa kuin te alkutilanteessa. Olen identifioitunut aiemmin todella vahvasti vapaaehtoisesti lapsettomaksi, mutta puolisoni haluaisi lapsen/lapsia. Kumpikaan ei haluaisi erota, mutta sekin vaihtoehto on nostettu pöydälle. Olemme olleet yhdessä noin 5v, jonka aikana aihetta on käsitelty, mutta ei ikinä loppuun asti. Olen itse 30v, puolisoni 40v ja hänellä on aiheeseen liittyen myös ikäkriisi, sillä hän ei haluaisi ns. vanhaksi isäksi. Tilanne on parisuhteelle tietenkin todella kuormittava, vaikka toisiamme rakastammekin. Olen päättänyt vielä antaa itselleni rauhassa ns. viimeisen mahdollisuuden pohtia asiaa (mm. terapeutin avustuksella). Ajatukseen vanhemmuudesta liittyy kohdallani paljon pelkoja, vaikka uskoisinkin puolisoni olevan hyvä isä. Samalla kun ajatuksiin liittyy suru mahdollisesta erosta, niin naisena koen joutuvani pohtimaan samalla jollain tapaa naiseuttani ja ajatuksia naisena olemisesta ylipäätään (olenko jotenkin viallinen, jos en halua omia lapsia - kadunko myöhemmin elämässä valintojani ym).

    Onnea kuitenkin teille perheenlisäyksestä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos sekä kehuista, että onnitteluista!

      Yksi turhauttavimmista saamistani neuvoista tuossa tilanteessa oli: "Erotkaa välittömästi." Ihan kuin yhteisen menneisyyden, nykyisen yhteisen elämän ja tulevaisuuden voisi vain sekunnissa viskata romukoppaan, sen enempää ajattelematta ja tarkastelematta. Jotkut jopa vaikuttivat ajattelevan, että nopeasti vain, niin se jotenkin on selkeämpää ja ehkä helpompaa..? Hohhojakkaa, taas vain mustaa ja valkoista.

      Mielestäni kuulostaa hienolta ja järkevältä, että olet ottanut ja sinun on myös sallittu suhteessanne ottaa rauhassa vielä viimeinen pohdinnan paikka. Toimit itse asiassa juuri kuten olisin toivonut Miehen toimivan, kun käsittelet asiaa myös ulkopuolisen keskusteluavun kanssa. Voin kuvitella, että ne ovat äärimmäisen raskaita pohdintoja, ja vielä varmasti erilaisia naisen näkökulmasta. Kyllä Mieskin tunsi itsensä yksinäiseksi ja erilaiseksi kokonaisen lapsia haluavan ja korostavan yhteiskunnan keskellä.

      Toivon teille paljon voimia tulevaan, mihin ratkaisuun ikinä päädyttekään.

      Poista
  4. Luin monta tekstiäsi peräkkäin ja aina odotan uutta postausta innolla! 💜💭

    Onko kesäsuunnitelmia?

    Ihanaa kesän alkua 💛

    https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja onpa kiva kuulla. :) Emme ole tehneet juurikaan suunnitelmia. Luulen kesän menevän lähinnä ihan kotosalla oleskellessa ja puuhaillessa, esimerkiksi pihanhoidollisiin tehtäviin tutustuessa vauvan kulkiessa mukana.. Korkeintaan mökkeilyä, ehkä pieni sukuloimisreissu ja miniloma toisessa kaupungissa. Hauskaa tulevaa kesää sinnekin!

      Poista