lauantai 13. elokuuta 2022

Supersankari

Tämä kuulostaa erikoiselta, mutta olen aina nähnyt raskaana olevat mielikuvissani eräänlaisina supersankareina.

Supersankarit vaihtavat silmänräpäyksessä arkisen olemuksensa viittoihin, maskeihin ja muihin valeasuihin, ettei heitä tunnistettaisi. Muuttavat kenties jopa fyysisesti olomuotoaan kyetäkseen kaikkeen siihen, mitä maailman suojeleminen heiltä vaatii.

Samoin raskaus tekee ajatuksissani henkilöstä väistämättä erilaisen.
Ennennäkemättömiä, lähes yliluonnollisia kykyjä ja voimia omaavan.

Sillä onhan heilläkin kokonainen maailma, jota suojella pahalta.
Se vain kasvaa heidän sisällään.

Mielikuvissani raskaana olevien kehot virittyvät mystisille taajuuksille.
Aistit ovat avoinna ihan eri tavalla, kuin ennen.

Siksi huomaan olevani oudolla tavalla vähän pettynyt.

Hajuaistini ei ole korostunut. Mikään haju ei saa voimaan pahoin. Haistan kaiken samalla voimakkuudella, kuin ennenkin. Mikään tuoksu ei myöskään ole erityisen kutsuva tai huumaava.

Makuaistini ei ole korostunut. Mikään ruoka ei ällötä. Hassuja mielitekoja ei myöskään ole. Ei tee mieli raikasta salaattia, kirpeita sitrushedelmiä, etikkaisia suolakurkkuja. Vesi maistuu vedeltä, kala kalalta, kaali kaalilta, suklaa suklaata. Tismalleen samalta kuin ennenkin.

Tunneherkkyys ei ole korostunut. Musiikkikappaleet, tv-sarjat tai kirjat eivät itketä, mainokset eivät herkistä. Mikään pieni random asia ei liikuta sen erityisemmin, kuin ennenkään. En koe, että mielialani muutenkaan heittelisivät enemmän kuin tavallisesti, en esimerkiksi ärsyynny tai hermostu normaalia herkemmin.

Yleinen kosketusherkkyyteni ei ole korostunut, jos mukaan ei lasketa edelleen ainutta klassista raskausoirettani eli arkoja nännejä. Sekä kummallista turvonneisuuden tunnetta alapäässä, erityisesti klitoriksen alueella. Kuin sitä olisi jo valmiiksi stimuloitu, vaikkei kukaan olisi koskenut siihen.
Mutta esimerkiksi ihokosketus, silitys tai halaukset eivät tunnu erilaiselta.

Suoraan sanottuna ei tunnu lainkaan siltä, kuin kehossani olisi parhaillaan meneillään jokin valtava muutos.

En tarkoita sitä, että erityisesti haluaisin esimerkiksi voida pahoin. En todellakaan halua. Olen hyvin tietoinen siitä, että jatkuva raskauspahoinvointi on erittäin kuormittavaa ja uuvuttavaa, eikä siinä ole mitään toivottavaa.

Silti.

Haluaisin jollain tapaa tuntea, että jokin on Todella Suuresti Erilailla.

Olinhan kovasti odottanut The Tunnetta.

Sitä, kun vain tietää olevansa raskaana, ja kaikki on toisin. Olin miettinyt, saisinko ikinä kokea sitä. Kyse ei ollut siitä, tuleeko se, jos saisin tietää olevani raskaana. Oli itsestäänselvää, että se tulee - jos siis vain joskus onnistuu olemaan raskaana.

Oli vain eri asia, saanko koskaan tuntea sitä, ja jos saan, milloin.

Sitä mystistä The Tunnetta ei ole vieläkään tullut.

Haluaisin löytää itsestäni uusia puolia, olla aistit avoinna.
Kuin villieläin pimeässä, joka menee viettiensä varassa.

Mutta minä olen vain minä, edelleen.
En Neiti Kuu 2.0, Expansion Pack.

Olin luullut, että olisin.
Ei, olin olettanut niin.

Typerää, tiedän.
First world problems, tiedän.

Minusta ei tullut supersankaria.

Mitä sitten?

Ajattelen, että ehkä se auttaisi jonkin verran koko asian hahmottamisessa, konkretisoitumisessa.
Jos tuntisin jatkuvasti, että jokin kehossani on suuresti toisin, kuin ennen.

Ehkä en myöskään olisi jatkuvasti niin huolissani ja pelkäisi keskenmenoa, jos olisi enemmän oireita, jotka muistuttaisivat raskaudesta, vakuuttaisivat sen jatkumisesta.

Samaan aikaan tunnen itseni maailman suurimmaksi idiootiksi, kun olen pettynyt tällaisesta asiasta.
Sillä eihän tällaisella asialla ole kertakaikkiaan mitään väliä.

Millään muulla ei oikeasti ole väliä, kuin sillä, että olen raskaana.

Todistetusti, edelleen.
(Kai.)

Kun avasin asiaa parhaalle ystävälleni, hän totesi, että kaikella rakkaudella, mutta minut varsin hyvin tuntevana hän on aivan sataprosenttisen varma, että olisin huolissani ja murehtisin turhasta siinäkin tapauksessa, vaikka minulla olisi kaikki maailman selkeimmät ja kliseisimmät raskausoireet potenssiin kymmenen.

Pelkäisin aivan yhtä lailla jatkuvasti, että sisälleni on kuoltu.

Hän on todennäköisesti hyvin oikeassa.

Tällä taustalla minun pitäisi keskittyä ajatuksissani loputtomaan kiitollisuuden tunteeseen.
Uskokaa pois, yritänkin keskittyä, parhaani mukaan.

Ja tunnen sitä, kokoajan.

Silti huomaan juuri kirjoittaneeni postauksen, jota lukiessa aiempi, ei-raskaana oleva Neiti Kuu olisi raivostunut ja lähettänyt tällaista kirjoittavan ilmiselvän täystollon lehmän alimpaan, tulikivenkatkuiseen helvettiin ja kadotukseen.

Jumalauta nainen, nyt jokin kohtuus, eikö ole mitään rajaa
, hän olisi puuskuttanut.

Mutta saako tahattomalla lapsettomuustaustalla oleva ihminen olla pettynyt, mitä tulee raskauteen?

Onko hänellä oikeus tuntea jatkossa ylipäänsä muita tunteita, kuin onnea, autuutta ja syvää nöyryyttä?


6 kommenttia:

  1. En tiedä "lohduttaako" mutta ehdit vielä kokea noita tuntemuksia myöhemmin raskaudessa. Itsellä ainakin eka kolmannes on tämän kaksi raskautta mennyt vähän sellaisessa epäuskoisessa olossa, vaikka jotain oireitakin on ollut. Etenkin kun eka raskaus niin eihän sitä oikein osaa ymmärtää alussa. Jos raskauden lopussakaan 😄 mutta oma kokemukseni on että jonkinlainen the tunne on tullut vasta myöhemmin, viimeistään kun maha alkanut olla selkeästi pyöreämpi ja kun liikkeitä pikkuhiljaa alkanut tuntua. Tunne, että jokin on nyt spesiaalilla ja tärkeällä tavalla erilailla, mutta ei ehkä kuitenkaan mitään villieläin fiiliksiä. 😁 tai ehkä se tunne on enemmänkin tietoisuus ja asian konkretisoituminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja hyvä pointti, varmasti liikkeiden tunteminen ja muu raskauden konkretisoituminen on todella erityislaatuinen tunne, jota hyvin voisi kutsua The Tunteeksi! :) Olin vain mystifoinut sen alkuajan The Tunteen, kun niin monesta paikkaa luin ja kuulin, että joku on vain yhtäkkiä tiennyt olevansa raskaana. No, minä en tiennyt!

      Poista
  2. Mä kommentoin joskus yli kuukausi sitten postaustasi viimeksi, jos olen yhtään kartalla, niin meillä taitaa olla ihan parin päivän tarkkuudella samat viikot menossa. Ja ah mitä vertaistukea, mullakin on outo olo alapäässä! Just tuollainen turvonnut ja ennemmin edessä kuin takana, välillä ihan parin sekunnin ajan nipistelee myös. Tällaisesta löytyy tosi vähän tietoa mistään, mutta lantion alueen verekkyyden lisääntymiseen olen tämän(kin) yhdistänyt. Olipa kiva kuulla, että jollain muullakin on samanlainen mysteerioire. :D Ja sama homma sikälikin, että olen itsekin varsin oireeton, mitä nyt rintsikkaostoksille pitäisi kyllä jo oikeasti lähteä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei onpa hauskaa, edetään samaan tahtiin! Ja joo, tämä alapään oirelu on kyllä erittäin häiriintynyttä. :D Samoin olen yhdistänyt, että ehkä liittyy lisääntyneeseen verenkiertoon sillä alueella, plus hormonitoiminnan muutoksiin..

      On aina yhtä lohdullista, että joku muukin on suht oireeton ja silti vaan eteenpäin tässä porskutetaan. Tsemppiä kovasti sinne (ja myös rintsikkaostoksille, aargh itse inhoan sitä, onneksi ei ole nyt tarvettakaan)!

      Poista
  3. Jeps, olihan se omalla tavallaan pettymys, että kaikkien niiden lapsettomuusvuosien jälkeen ei raskaaksi tuleminen eikä lopulta myöskään äidiksi tuleminen, muuttanut itseä mitenkään. Sama ihminen edelleenkin eikä lapsi muutenkaan mullistanut elämää, loppupelissä lähinnä vain kiilasi tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi, mutta kaikki muu pysyi kuitenkin ennallaan.

    Lapsettomuusvuosina sitä tuli jotenkin ajatelleeksi, että kunhan vain tulen raskaaksi, kaikki muu on yhdentekevää. Sitten kun oli raskaana, ajatusmalli kääntyi ja ajatteli, että kunhan vain saan lapsen, niin kaikki on täydellistä.

    Mutta ei se vain niin mene. Ihmisen mieli on siitä jännä, että ikuiseen kiitollisuuteen ja zen-tilaan ei vain pysty pääsemään ja ehkä sillä liiallisella odotuksella latasin liikaa paineita ja pettymyksen tunne oli riipaiseva. Onneksi pääsin siitä kuitenkin yli ja nyt olen opetellut nauttimaan pienistä iloista ja ymmärrän ettei sellaista autuasta onnelisuuden tunnetta voi tulla kuin pieniksi hetkiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kommentti huokui mielestäni jonkinlaista syvää viisautta ja ymmärrystä. Olet tehnyt pitkän matkan itsesi kanssa voidaksesi kirjoittaa tuon auki ja vieläpä noin ymmärrettävästi.

      Itsekin olen paljon miettinyt sitä, miten se vaikuttaa kaikkeen (toivottavasti) edessä olevaan ja tulevaan, kun tätä on niin pitkään ja kauan toivonut. Niinkin hartaasti, että kaikki muu on alkanut elämältä tuntua merkityksettömältä.

      Miten olla siirtämättä kaikkia niitä toiveita ja odotuksia lapseen, eihän hän ole minulle eikä kenellekään mulle mitään velkaa? Täydellistä onnea ja autuutta kun harvoin on mahdollista löytää muualta kuin juuri pienistä hetkistä, niistä vähemmän täydellisten hetkien seasta. Vaikka olisikin saanut sen, mitä oli toivonut enemmän kuin mitään. Kiitos, tämä antoi itsellekin paljon ajattelemisen aihetta.

      Poista