keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Saa toivoa pahaa


On todennäköistä, että osa tahattomasta lapsettomuudesta kärsivistä lukijoista on lopettanut blogini seuraamisen huomattuaan uutisen raskaudesta.

Ymmärrän tämän paremmin kuin hyvin.
Tein niin itsekin lukemattomia kertoja, lukemattomien eri blogien kohdalla.

Kirjoittaja katosi silmissäni toiseen, Narnian kaltaiseen maailmaan, johon itselläni ei ollut pääsyä.
Josta en mahdollisesti koskaan tulisi tietämään mitään.

Enkä halunnutkaan tietää, yhtään enempää.
En sillä tavalla, toisen kuvaamana.

Olisin halunnut kokea ja elää sen itse, en kenenkään muun kautta.

Tahattomasta lapsettomuudesta kärsineiden kanssabloggaajien raskausuutisten lukeminen oli äärimmäisen ristiriitaista. Toisaalta se antoi toivoa, toisaalta omituisella tavalla otti sitä pois, lisäten omaa epätoivoa.

Oli tuskaisen vaikeaa yrittää kääntää omat, huolen painosta tärisevät ajatuksensa ”Miksi jopa tuo, mutta en minä?”-mantrasta ”Jos tuokin, niin ehkä joskus minäkin!”-puolelle.

Kun kaveriporukan whatsapp-ryhmään kilahteli kerta toisensa jälkeen ultraäänikuvia, ensimmäinen ajatukseni oli toivoa, että kyseessä olisikin tiedote musertavan huonoja uutisia, joihin kuva liittyi.

"Valitettavasti meidän pieni ei jaksanut, vaan kasvu pysähtyi viikolle 10+6."


Jos kuva oli positiivisesta raskaustestistä, ensimmäinen ajatukseni oli, että toivottavasti ultrassa selviäisi kyseessä olevan kemiallinen raskaus.

Se oli karmealla, häikäilemättömällä tavalla brutaalia.

Silti en mahtanut tajunnanvirralleni mitään.

Tuntui lohdulliselta ajatukselta, että jollekulle toisellekin olisi sattunut jotakin kamalaa.
Vaikkapa jollekulle, joka ehkä oli tullut helpommin raskaaksi.

Se tuntui huomattavasti lohdullisemmalta, kuin esimerkiksi ajatus siitä, että saattaisin itsekin joskus voida tulla raskaaksi. Jotenkin, joillain hoidoilla, mikäli kuun asento, linnunradan planeettojen suhde toisiinsa, ja auringonsäteiden lankeamissuunta yksisarvisten laiduntamismaille olisivat otollisia.

Konkreettisempaa helpotuksen häivähdystä sain siitä, että vaikka siltä tuntui, en ollut epäonnistunut juuri siinä ainoassa asiassa, joka voisi mennä lapsen toivomisessa ja ylipäänsä tässä elämässä pieleen.

Raskaaksi tulemisessa.

Oli olemassa muita kauheita asioita, joita tapahtui myös muille.

Olin valmis todistamaan mieluummin mitä tahansa, kuin sitä faktaa, että taas jollekulle toiselle käy hyvin. Mitä tahansa, ettei tarvitsisi kohdata seuraavaa hienoa uutista, joka on aina jonkun toisen elämästä.

Kirjoitin mahdollisimman lyhyitä onnitteluviestejä, valitsin aivot tahmeana niihin sopivia sydämiä.

Sen jälkeen tuijotin vessan kaappeihin ostettuja uusia terveyssidepakkauksia, ja vihasin niitä enemmän kuin mitään maailmassa koskaan.

Kuljin tiiviissä, kaiken muun ulkopuolelle sulkevassa sumussa. Samalla tunsin, kun jokin näkymätön ympärilläni kiristyi jokaisen kuullun hyvän uutisen kautta tiukemmalle ja tiukemmalle.

En tiennyt, mitä sitten tapahtuisi, kun se jokin saavuttaisi katkamispisteensä.

En uskaltanut kuvitella.

Vaikka järjellä ymmärsin, etteivät toisten ikävät kokemukset helpota oman tilanteeni ahdistavuutta mitenkään, en saanut käännettyä ajatuksia pois päältä.

Eräs hyvä ystäväni järkyttyi aidosti, kun sai tietää fiiliksistäni yhden työkaverin saatua keskenmenon viime vuonna. Enkä edes ehtinyt kertoa hänelle sitä kaikista mustinta tosiasiaa, että olin hetken aikaa salaa toivonut sitä, keskenmenoa toiselle ihmiselle.

Ystäväni oli shokissa jo pelkästään siitä, että olin huomannut tuntevani enemmän helpotusta, kuin surua toisen puolesta.

Hän ei voinut käsittää, miten ylipäänsä pystyin sellaisiin ajatuksiin.
Minä, joka en ollut mikään tunteeton sarjamurhaaja, vaan ihan tavallinen tallaaja.

Enhän ollut ollenkaan sentyylinen ihminen, joka voisi niin ajatella.
Se ei ollut lainkaan minua.

Kaikkein erikoisinta oli, että hän oli aivan oikeassa.
Ei ollutkaan.

Mutta suru ja pelko tekevät ihmiselle omituisia, ennennäkemättömiä asioita.

Tiedättekö sen yhden Snickers-mainoksen?

Siinä sanotaan:

You’re not you when you’re hungry.


Välillä yritin ajatella sitä.

You're not you when you’re suffering with infertility.


Tiedostan olevan hyvin mahdollista, että joku tahattomasti lapseton seuraa edelleen blogiani, ja eikä voi estää itseään toivomasta, että seuraava postaus koskisi huonoja uutisia. Äkillistä verenvuotoa, keskenmenoa.

Ikävät ajatukset eivät vahingoita ketään.

Joten minulle saa toivoa pahaa.
Tiedän, miltä silloin tuntuu.



6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista lukea kokemuksiasi. Olet rohkea, kun jaat niitä rehellisesti, vaikka tässä vaiheessa voisit yhtä hyvin myös leikkiä, ettei mitään vaikeuksia koskaan ollutkaan. Uskon, että rehellisyys on kuitenkin parempi, ja rankat ajat osa sinua, vaikka asiat ovat nyt paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että seuraat mielenkiinnolla! Uskon, että tekisin itselleni vain hallaa kiistämällä menneisyyden lukuisine vaikeuksineen. Sillä vaikka moni asia on mennyt eteenpäin, tietyt haasteet eivät ole hävinneet minnekään, vaan kohtaan ne edelleen joka päivä. Lähtötilannetta ei pääse pakoon, vaan se muistuttaa itsestään jatkuvasti. Ihan niin kuin kirjoitit, tähän asti kuljettu polku on osa minua ja elämäntarinaani.

      Toisaalta monet näistä synkemmistä ajatuksista ovat sellaisia, joita olen jakanut vain äärimmäisen harvoille läheisille, ja kaikkia en heillekään. Tietyllä tapaa rohkeinta ja samalla myös tärkeintä lienee olla rehellinen itselleen. Jos samalla voi muistuttaa muita, etteivät he ole mustimpienkaan ajatusten äärellä yksin ja ainoita maailmassa, sehän on win-win.

      Poista
  2. Tähän tekstiin on helppo samaistua. Itsekin olen kokenut näitä tuntemuksia ja hävennyt niitä. En ole kehdannut puhua niistä kenellekään. Sen sijaan huomaan olevani usein vihainen lapsiperheille, koen heidät ärsyttävinä, aina tiellä olevina ja äänekkäinä porukoina. Samalla tiedostan, että koen näitä tunteita, koska haluaisin osittain olla kuin he. On helpompi kääntää asia päälaelleen kuin tuntea surua siitä, että ei tiedä onko koskaan samassa tilanteessa. Toisaalta joskus parempina hetkinä mietin, että perheelliset todennäköisesti toisinaan kadehtivat vapaata elämääni. Useinhan ihmiset korostavat juuri sitä omaa valintaansa ja ovat siihen tyytyväisiä, aivan kuten itse joskus huomaan miettiväni esim. kaupassa kun lapsi on saanut raivokohtauksen ja vanhemman hermot ovat pettämässä, että onneksi elämäni ei ole tuollaista. Ja samaan aikaan kaipaan sitä omaa lasta niin paljon. Ihmisen aivot on niin monimutkaiset välillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämänkaltaiset ajatukset ovat niin häpeällä tahrattuja ja potentiaalisesti itseäkin järkyttäviä, että luulen, ettei kovinkaan moni pysty puhumaan niistä kenellekään. Se on sääli, koska niiden kanssa on todella yksinäistä olla.

      Aivot tosiaan ovat monimutkaisia! Päinvastaisia näkökulmia on hyvin luontevaa pallotella, sillä onhan asioissa aina löydettävissä sekä hyviä että huonoja yksittäisiä puolia, niin lapsiperheellisen kuin lapsettomankin elämässä.

      Tunnistan todella hyvin tuon kuohahtelevan vihan ja kiukun, joita itsekin tunsin lapsiperheitä kohtaan. Onhan se tietynlainen mielen oma selviytymiskeino kääntää ajatukset toisaalle ”Happamia, sanoi kettu”-mentaliteetin mukaisesti. Viha on muutenkin kokemukseni mukaan kuluttava, mutta yllättävän toimiva suojamekanismi surun peittämiseen. Itse ainakin koin usein, että oli yksinkertaisesti kevyempää olla vihainen, kuin surullinen.

      Toivon niin kovasti, että toiveesi lapsesta toteutuisi pian!

      Poista
    2. Tämä! Loistava postaus.

      Poista
    3. Voi kiitos. Hienoa kuulla, että kolahti!

      Poista