Keittiömme pöydällä kasvaa erikoinen kasvi, joka on tuotu vuosia sitten ulkomailta. Se on viihtynyt hyvin ja kasvattanut ikkunaa vasten pitkän, kiemurtelevan varren vaaleanvihreine lehtineen.
Itse asiassa kasvi on viihtynyt niin hyvin, että se on kasvanut jo keittiön ikkunan ohi, hyvää vauhtia kohti katon rajaa. Ongelmana on, että se etenee kokoajan väärään suuntaan, yhä kauemmas pois valosta.
Se uskoo sinnikkäästi, että mitä pitemmälle se jatkaa puskemista, sieltä löytyy uudelleen valoa. Vaikka ei sieltä löydy kuin pimeä katto. Se tekee vartensa kärkeen kauniita lehtiä, jotka vähitellen lakastuvat valon puutteesta. Sen pitäisi tajuta muuttaa suuntaa, kääntyä ja kasvaa alaspäin, mutta ei se osaa.
Omat ajatukseni tuntuvat usein ajautuvan samalla tavalla väärään suuntaan.
En haluaisi olla enää sellainen. En tahdo puskea sokeasti johonkin yhteen tiettyyn suuntaan, luottaen että sieltä löytyy ratkaisu.
Ihailen suuresti ihmisiä, joilla on hetkessä elämisen taito.
Eräs ystäväni on siinä erityisen lahjakas. Se on parhaimmillaan uskomatonta.
En tarkoita, etteikö tällaisilla ihmisillä olisi elämässään suruja tai murheita, tottakai on.
Mutta he eivät ole taipuvaisia vellomaan niissä, vaan pääsevät helpommin irti, eteenpäin.
Siirtyvät seuraavaan hetkeen, johon keskittyvät täysillä.
Ottavat sen vastaan, raahaamatta koko edellistä päivää tai viikkoa mukanaan.
He sietävät epävarmuutta ihailtavan hyvin. Jos jokin olennainen asia on huomisen osalta epäselvää, mietitään sitä sitten huomenna! He kokeilevat, ja katsovat, mitä tapahtuu. Ja jos he poikkeuksellisesti katsahtavat nykyisyyden lisäksi toisaalle, se katse suuntautuu eteenpäin.
Heidän silmissään tulevaisuudessa on luvassa hyvää ellei parempaa, koska asioilla nyt vain on tapana järjestyä. Ja jos ne eivät järjesty, sekin on sitten sen ajan murhe. Aina löytyy jokin ratkaisu!
Edessä siintää toivo ja mahdollisuuksia, ei uhkaa ja epäonnistumisia.
Olette ehkä huomanneet, että minä en ole sellainen ihminen.
Omaan korostuneen tarpeen kontrolloida asioita. Ei niinkään ihmisiä sinänsä, vaan itselleni ja läheisille tapahtuvia asioita. Tähän kohtaan voidaan asettaa kliseinen toteamus, että olen lapsesta saakka joutunut ottamaan vastuuta aikuisten asioista. Selvittämään, ratkomaan, keksimään, puntaroimaan.
Edelleen pidän kynsin hampain kiinni siitä ideaalista, että voin ja minun kannattaa itse yrittää vaikuttaa asioihin, joita itselleni tapahtuu. Koska jos ei edes yritä tehdä mitään asioiden eteen, ei niitä ainakaan voi saavuttaa. Eivät asiat itsestään järjesty, siispä hihat ylös ja toimeksi.
Jos toivottua asiaa ei tapahdu, en vain ehkä ole yrittänyt tarpeeksi, tehnyt tarpeeksi, järjestänyt tarpeeksi. Halunnut tarpeeksi. Ollut tarpeeksi.
Tämä on ihan hieno periaate, tiettyyn pisteeseen asti.
Mutta sehän ei ole täysin totta.
Suurin syy siihen, miksi nämä viime vuodet lapsiasian äärellä ovat olleet niin kuluttavia, on että minulle on uskomattoman vaikeaa olla tekemättä mitään. Luopua kontrollista, antautua elämän vietäväksi ja katsoa, mitä tapahtuu. Antaa olla.
Ensin ajattelin pitkään, että voin saada Miehen haluamaan lasta, jos tarpeeksi yritän. En saanut.
Sitten luulin, että voin saada lapsen yrittämiseen liittyvän ajanjakson vähemmän ahdistavaksi Miehelle, jos väännän itseni mutkalle. En saanut.
Että voin tulla raskaaksi, kun vain teen tarpeeksi asioita sen eteen. En ole tullut.
On pikkuhiljaa tullut selväksi, että toisinaan vaikka tekee kaikkensa jonkin asian eteen,
se ei välttämättä auta. Ei vaikka vääntää, kiskoo, riuhtoo ja survoo.
Käyttää kaikki olemassaolevat voimansa ja nekin, joita ei tiennyt olevankaan.
Silloin kannattaa höllätä otetta, ei tiukentaa sitä. Antaa itselleen ja elämälle armoa.
Muuttaa välillä kasvusuuntaa, jos valoa ei löydy.
Siinä sitä riittää opeteltavaa, koko loppuelämäksi.
Nykyhetkessä läsnäoloa voi onneksi opetella ja harjoitella ��
VastaaPoistaJuuri näin, kun tunnistaa haasteen niin voi kehittyä. Työnsarkaa ainakin itsellä on ihan kiitettävästi..
PoistaOlen huomannut, että omalla kohdallani toimii ehkä parhaiten, että pyrkii pysähtymään ja kiinnittämään huomiota arjen kivoihin pikkuasioihin. Itsekerättyjen pakkasesta otettujen metsävadelmien makuun, takapihalla nouseviin tulppaaneihin, ystävän lähettämään hauskaan ääniviestiin, viihdyttävään tv-sarjaan, lempiruoan tuoksuun, mielenkiintoiseen kirjaan, sen sellaisiin. Eihän sekään aina onnistu, mutta usein tuntuu ihan luontevalta.
Kiitos kommentista! :)
Minäkin olen pahimmanlaatuinen velloja, ja saan helposti itseni itkemään olemattomia asioita, joita vain kuvittelen voivan tapahtua. Todella järkevää toimintaa :D Olen kuullut myös hetkessä elämisen harjoittelusta, mutta en ole koskaan ymmärtänyt miten se käytännössä tapahtuu. Kiinnitän itsekin arjessa huomiota mainitsemasi kaltaisiin pieniin nautintoihin ja kauniiisiin asioihin, mutta se ei minulla estä vellomista murheissa tai pahimman kuvittelua, teen niitä sujuvasti yhtä aikaa!
Poista- neiti Vainio
I feel you, se on vaikeaaa. Mukavista asioista nauttimisen ja kaikesta murehtimisen todella voi tehdä myös yhtä aikaa. Itse olen yrittänyt ja toisinaan jopa onnistunut lähinnä vain "etenemään" mukavasta asiasta/hetkestä toiseen (ja vähemmän mukavien tilanteiden aikana yritän hiljentää aivoni, ei toimi..?), miettimättä niiden aikana tai välissä muuta kuin sitä käsilläolevaa hetkeä, häivyttäen muita ajatuksia pois. En todellakaan ole oikea ihminen neuvomaan ketään tähän liittyen, kun itsekin epäonnistun siinä kymmeniä ellen satoja kertoja päivässä!
PoistaYllättäen helpoiten tämä toimii niinä hetkinä, kun on ympärillä lähinnä kivoja asioita, joihin keskittyä, eikä esimerkiksi stressaavia, muuten ikäviä tai tylsiä kasautuvia hommia ja velvollisuuksia to do-listalla.
Kaltaisillemme ihmisille lapsettomuus onkin melkoinen koetinkivi olla murehtimassa, kun siinä riittää erilaisia toinen toistaan lohduttomampia skenaarioita vaikka muille jakaa.. Tässä voisi olla apua, jos olisi edes vähän enemmän sellaista "katsotaan nyt rauhassa mitä tapahtuu"-tyyppiä.
Sentään velloessamme tiedämme, ettemme ole yksin, on muitakin vellojia. Aurinkoa kevääseesi!
Minäkin liityn tähän velloamiskerhoon :D Onneksi tosiaan on muitakin, ettei ihan yksin tarvi velloa ja masistella <3
PoistaTunnistan itsestäni näitä samoja ominaisuuksia mitä te kerroitte. Välillä tuntuu että mun on pakko saada jotain tekemistä aina kun edellinen tekeminen loppuu, etten ehtisi murehtimaan ja ajattelemaan synkkiä. Varmaan jollain tapaa sysään ahdistavia asioita tuonnemaksi koska on tosi kuluttavaa ajatella aina pahinta ja surra omaa tilannetta. Välillä sitten tulee toki romahduksia, varsinkin silloin kun ei tee mitään ja ajatukset ottaa yliotteen. En oisi ikinä voinut kuvitellakaan että vauvankaipuu saa näin paljon eri asioita ja tunnetiloja aikaan.
-S
Tunnistan itsessäni juuri tuota samaa, että välillä tulee haalittua tekemistä ihan vain senkin takia, ettei jäisi liikaa aikaa ajatella. Tyhjissä ja hiljaisissa hetkissä ei mene kauaakaan, kun jo alkaa pyöriä päässä tuttu kysymyspatteristo "mitä, milloin, miten, miksi, joko, entä jos.." jne. Olen täysin vakuuttunut, että ilman työpaikkaa olisin tullut hulluksi, siellä nuo ajatusketjut pysyvät yleensä poissa.
PoistaSitäkin olen miettinyt, että on toisaalta niin yksilöllistä, millaisena tämän ajan kokee ja mikä siinä on haastavinta. Toiselle jokin osio on luontevampaa, kuin toiselle se sama asia on juuri haastavinta. Itse etsin vieläkin sopivaa suhdetta sen välillä, paljonko haluaa yrittää turruttaa itseään/kääntää ajatuksia muualle ja paljonko kannattaa antaa vain antautua, sallia itselle lupa tuntea isosti?
On tämä sellainen tunnemyrsky, ettei enemmästä väliä! Mutta meitä on onneksi monia samassa veneessä, ja on kullanarvoista päästä vaihtamaan ajatuksia.