perjantai 9. huhtikuuta 2021

Esitietolomake

Olen varannut ajan erikoislääkärin tarkastukseen, yksityiselle puolelle.
Käyntiin tulee varata aikaa 80 minuuttia. Se on hävyttömän kallista, mutta en välitä enää.
Minun on pakko tietää, tapahtuuko sisälläni mitään, mitä pitäisi.

Jo esitietolomakkeen kysymykset saavat oloni sekavaksi.

Psyykkinen terveydentila:
Aivan loistava, ei lainkaan ahdistunut, stressaantunut tai toivoton.


Kuukautisten alkamisikä:
Kuka näitä voi muistaa? Täytyy heittää jotain arviosta.


Onko seksuaalielämässä ongelmia?
No, tuota..


Kaikkein eniten tunnontuskia aiheuttaa lomakkeen kohta, jossa kysytään viimeisimmän papa-kokeen tulosta ja vuotta.

Niin.

Ainut papa-koe, josta minulla on selkeä muistikuva, oli se ensimmäinen, jonka jälkeen sain e-pillerit aloitettuani ensimmäisen vakavan seurustelusuhteen. Olin 16-vuotias.

Muistan, että koe sattui ja koko tutkimus tuntui ikävältä.
Toinen muistamani asia on, että tutkimuksessa sisälläni näkyi epämääräinen, ylimääräinen, pieni.. Jokin? Jäin käsitykseen, että se oli sinänsä harmiton asia, mutta sen kehittymistä piti jäädä seuraamaan siltä osin, onko sitä enää seuraavalla kerralla.

Muistan saaneeni jotain kautta tiedon, ettei seuraavalla kerralla enää näkynyt mitään normaalista poikkeavaa. Mutta miksi en kuolemaksenikaan muista tästä kerrasta mitään? 

Pakkohan minun on ollut käydä tutkimuksessa uudelleen, miten muuten tällaisen tiedon olisin saanut?
Lisäksi mielessäni leijuu hämärä muistikuva siitä, että minulle olisi luvattu soittaa, jos papa-kokeessa olisi jotain vialla. Soittoa ei koskaan tullut. 

Joka tapauksessa tästä kaikesta on aivan liian pitkä aika.

Tämän jälkeen sysäsin koko asian pois mielestäni. Tein kaikkeni, jotta välttyisin jatkossa sisätutkimukselta. Uusin e-pillerireseptini opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitajalla, koska tiesin, ettei hän tee gynekologista tarkastusta. En koskaan saanut e-pillereistä haittavaikutuksia, joten perustelin löyhästi itselleni, että eihän minulla ole mitään ongelmaa, joten ei tarvitse tutkiakaan.

Selaan Omakantaa, yritän etsiä sieltä tietoja. Ensimmäiset kirjaukset alkavat vuodelta 2015, opiskelijaterveydenhuollosta. Se on liian myöhään, papa-kokeet olivat ennen sitä.

Opiskelijaterveydenhuollosta löytyy kirjaus, jossa oman kertomani pohjalta todetaan, että viimeisin gynekologinen tutkimus oli ollut vuonna 2013. Paljon mahdollista, ehkä se oli se toinen kerta?

Valmistuttuani en seuraaviin vuosiin käynyt yhtään missään. E-pilleriresepti uusittiin sähköisesti terveysasemallani. Edellisestä papa-kokeesta ja ylipäänsä gynekologisesta tutkimuksesta on siis aikaa vähintään kahdeksan vuotta. Kohdunkaulan syövän seulonnat viiden vuoden välein käynnistyvät vasta 30-vuotiaille.

Minua kylmää.

Miten olen saattanut olla näin välinpitämätön ja lyhytnäköinen?

Olenko tosiaan ollut niin raukkamainen, että olen vältellyt kaikki nämä vuodet gynekologista tarkastusta ainoastaan sen epämiellyttävyyden vuoksi?

Ei sitä turhaan sanota, että nuoret aikuiset elävät hetkessä.
Hahmotus omien valintojen seurauksista pitemmällä aikavälillä loistaa usein poissaolollaan.

Entä jos jokin on ollut vuosikausia pielessä, tietämättäni?
Jokin, mitä olisi voitu jo vuosien ajan hoitaa?

Naiset, pitäkää tätä varoittavana esimerkkinä.
Käykää ihmeessä gynekologilla, säännöllisesti!

2 kommenttia:

  1. No, eipä itsekään ole tullut siellä "varmuuden vuoksi" ravattua. Ainoastaan jos on ollut jokin vaiva, ja niitä on jokusen vuoden välein ilmennyt. Ja kun otin ehkäisyksi kierukan, on sen laitossa ja vaihdossa aina tehty samalla sisätutkimus.

    Minä olen mennyt niin pitkälle että jätin jopa kohdunkaulansyövän seulontaan menemisen vaikka sain kutsun. Ei vaan huvittanut.

    Itselläni alkaa pian vaihdevuosien odotus joten tilanne on siinä mielessä eri. Ja taustalla raskauksia ja synnytyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Näinhän se voi monen muunkin kohdalla mennä, ettei tule "kaiken varalta" ilman syytä käytyä tarkastuksissa. Etenkin jos on taustalla kuitenkin erinäisiä käyntejä vaivojen, raskauksien, synnytysten ja/tai kierukan takia.

      Huomasin, että itselleni oli jollain tapaa karsea hetki tajuta, että niin, kovasti tässä lasta on yritetty mutta enhän oikeastaan tiedä yhtään, mikä ylipäänsä sisälläni on tilanne, kun tuorein päivitys siitä on teini-iän ajoilta.. Siitä tuli päätös, että nyt on lakattava ihmettelemästä ja selvitettävä asia.

      Poista