torstai 3. kesäkuuta 2021

Minusta tuli vihainen

Työnnän makaronilaatikon uuniin ja lähden kävelylle. Asetan kuulokkeet päähän ja laitan äänikirjan kuulumaan. En halua olla yksin hiljaisuudessa ajatusteni kanssa.

Aurinko paistaa utuisen pilviverhon takaa, ottaa kasvoni hellästi käsiinsä ja silittää lämmöllään poskiani. Lauhkea tuuli leikkii hiuksilla. Kävelen eri suuntaan kuin tavallisesti. 

Löydän uuden pienen asuinalueen, jossa on pieniä, sympaattisia puutaloja sievästi rivissä.
Huolellisesti leikatut pensasaidat erottavat tontit toisistaan. Postilaatikoiden alla on suloisia koreja, joihin on istutettu orvokkeja.

Pihoilla lapset leikkivät ja hyväntuuliset vanhemmat haravoivat ja leikkaavat ruohoa, grillaavat tai huoltavat autoa. Yhden talon portailla äiti ja isä istuvat auringossa lähekkäin ja katselevat arviolta seitsemänvuotiaan tyttärensä leikkejä.

Tiedän, ettei kenenkään elämä ole täydellistä. Tiedän, että näidenkin ihmisten ulkoisesti mukavaan elämään, heidän kivojen pikkutalojensa seinien sisälle kätkeytyy monenlaisia huolia ja murheita.
Läheisten kuolemaa, konkursseja, vakavia sairastumisia, mielenterveys- ja päihdeongelmia, työhuolia, aviokriisejä ja pettäviä puolisoita.

Toisten kohtaamista haasteista ja epäonnesta on kuitenkin vaikea löytää lohdutusta. Se ei vähennä omaa onnettomuuttani. En tosin tiedä, pitäisikö sen edes vähentää. Jokaisella on oma ristinsä kannettavanaan, kuuluu sanonta. Totta, mutta se ei saa kohoamaan omani painoa harteiltani.

Löydän lammen, jota ympäröi viihtyisä puistoalue. Ohitan lähirannan, jossa mattotelineillä kuivuu hyvissä ajoin pestyjä mattoja. Leikkipuistossa pari-kolmevuotias poika juoksee kiipeilytelineille äiti perässään. He ovat koko puistossa kahden. Pojalla on pieni verkkatakki ja söpöt minikokoiset aurinkolasit, joissa on siniset sangat.

Tuleva kesä pelottaa minua, monestakin syystä. Eniten pelkään, osaanko nauttia siitä.
Osaanko nauttia lomasta ja kaikista niistä asioista, jotka tekevät kesästä lempivuodenaikani?

Täysipainoinen kesästä nauttiminen todennäköisesti vaatisi edes vähän rennompaa suhtautumista lapsen yrittämiseen. Jonkinasteista hellittämistä, rauhoittumista. Osaanko tehdä niin?
Haluanko tehdä niin? Vai voinko saada molemmat, täysipainoisen nauttimisen sekä yrittämisen?

Lisäksi tuli tieto, että voisin saada koronarokotteen työterveyden kautta, vaikka ikäni puolesta en ole siihen vielä oikeutettu. Työkaverit toisensa perään ovat käyneet hakemassa rokotteen heti, kun ovat vain pystyneet. Minä en tiedä, mitä pitäisi tehdä. Onko se varmasti turvallista raskautta toivovalle?

THL:n mukaan ei ole syytä olettaa, että rokotteesta olisi haittaa sikiölle, vaikka rokotetta ei ole systemaattisesti tutkittu raskaana olevilla. Raskautta toivovista ei ole varsinaista mainintaa, joten sama asia koskee kaiketi myös heitä. Raskaana olevien, koronarokotuksen ottamista pohtivien kannattaa olla yhteydessä äitiysneuvolaan.

Luen, että tämän vuoden alussa raskautta toivoville ja esimerkiksi hedelmöityshoidossa oleville suositeltiin kahden kuukauden taukoa yrityksessä. Kyseisessä suosituksessa pelattiin kuitenkin varman päälle ja samassa jutussa todetaan, että toisaalta kaksi viikkoakin voi riittää "varoajaksi".

Jos kuukautiskierron kaksi ensimmäistä viikkoa tuntuvat jo ikuisuudelta, miltä tuntuisi kaksi kuukautta taukoa koko asiasta? Päätän kysyä asiaa lääkäriltäni. Samalla minua raivostuttaa, miten moneen asiaan lapsitoive elämässäni vaikuttaa. Tätäkään asiaa en voi vain tehdä. Miettimättä, noin vain.

Huomaan, että yhä useammin suru minussa saa väistyä. Sen tilalle on tullut enenevässä määrin ärtymystä ja turhautumista, jopa vihaa. En tiedä, onko se kovin hyvä asia. Minua huolestuttaa, että viha patoutuu ja purskahtaa ulos hallitsemattomasti juuri silloin, kun minä tai kukaan muu sitä vähiten odottaa. Kauhukuvitelmissani se kerääntyy jo entisestään ilmeisen toimimattomaan kehooni ja rappeuttaa myrkyllään sitä lisää.

Jos en voi estää itseäni tuntemasta vihaa, miten saisin sitä ulos sisältäni?
Pitäisikö hakata tyynyjä, omistaa nyrkkeilysäkki? Potkia kiviä, kantoja tai sorsia?
Huutaa yksin metsässä, rääkätä kehoani juoksulenkillä tai bodycombatissa?

Miten sellainen onnistuu, kun olen toisinaan niin väsynyt tästä kaikesta, että hädin tuskin jaksan normaalit arkitoimet?

Lähellä kotia kohtaan pienen pojan ja hänen äitinsä uudestaan, he ovat lähteneet puistosta ja tulleet kadun varteen parkkeeratulle autolleen. Poika ei haluaisi mennä autoon, ja äiti komentaa häntä tulemaan pois keskeltä tietä seisomasta.

Entä jos en koskaan saa lasta?

Kuljenko ikuisesti täällä muiden kotien keskellä, katselemassa toisten elämiä omani lipuessa verkkaisesti ohitseni? Ajatus kauhistuttaa.

Haluaisin vain olla onnellinen.

Pelkään, etten pysty enää siihen ilman lasta.

6 kommenttia:

  1. Vihaan auttaa pelkästään sen tiedostaminen, että sen takana on usein pelko, pettymys ja suru. Tsempit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvin sanottu. Näinhän se on. Välillä tuntuu, että on vain yksinkertaisempaa olla vihainen kaikille ja kaikelle, kuin tuntea sitä yhteenliimautunutta, monimutkaista ja kipeänä sykkivää tunteiden sekamelskaa, joka on todellisuudessa siellä takana.

      Esimerkiksi suru on sellainen tunne, jota on loppujenlopuksi aika kuluttavaa tuntea jatkuvasti, tunnista ja päivästä toiseen. Helposti hakee jotain "helpompaa" tunnetta, joka ei repisi itseä niin rikki, tietynlainen suojamekanismi varmaan sekin.

      Kiitos tsempistä!

      Poista
  2. Voin samaistua tekstiin ja tunnetiloihin täysin.
    Olisin saanut työn puolesta koronarokotteen mutta en ottanut sitä heti koska kuukautisten alkuun oli niin vähän aikaa ja ajattelin että jos sattuisinkin olemaan raskaana, olisi paras olla ottamatta. No, ihan hyvin olisin voinut ottaa sen silloin, kuinka yllättävää..
    Mietin myös miten jatkossa perustelen töissä sen miksi en ottaisi rokotetta vielä. Siksikö että yritämme lasta? Ja kuinka monta kuukautta sitä viitsisi lykätä mahdollisen raskauden toivossa..

    Tunnistan tuon tunteen kun hirveän surun tilalla tunteekin puhdasta vihaa. Silloin olen vihainen kaikille ja kaikelle. Jumalalle, universumille, omalle keholle, naapurin naiselle joka saa lykätä rattaita, työkaverille joka kertoo lapsistaan, ystävän raskaudelle. Sille vihan tunteelle ei voi itse mitään vaikkei sitä tietenkään haluaisi tuntea.
    Mua helpottaa silloin lenkille lähtö ja musiikin kuuntelu täysillä. Kävelen ja kävelen, määrätietoisesti eteenpäin ja yritän saada itseäni rauhoittumaan. Olen myös tehokas siivoamaan vihaisena. Tuntuu että on pakko saada hallittua edes siisteyttä kun ei voi hallita ajatuksiaankaan. Olen myös huutoitkenyt ja paiskonut kiviä. Nää hetket ei ole kivoja, mutta kai sitä on vaan pakko antaa kaikille tunteille tilaa.

    Jos ihmiset jotka lausuvat älyttömiä kommentteja kuten "lopeta stressaaminen niin raskaudut, yrittäkää enemmän / vähemmän, pitääkö tulla näyttämään miten lapsia tehdään" tietäisivät miten paljon eri tunteita lasta yrittävät käyvät läpi niin jättäisivät varmaan hienot kommenttinsa sanomatta.

    Tiedän myös että ilman lasta en olisi onnellinen. Voin olla osittain onnellinen mutta en kokonaan onnellinen. Voin täyttää elämäni kaikella muulla sisällöllä mutta aina se tärkein sisältö puuttuisi.
    Mä toivon vaan niin paljon että joskus mekin oltaisiin niitä tavallisia äitejä leikkipuistossa.

    Myötätuntoisin terkuin;

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri samaa olen miettinyt. Jos rokotetteen ottamista haluaisi kaiken varalta välttää, miten kauan lykkääminen olisi ylipäänsä järkevää? Kun toisaalta ei haluaisi järjestää etukäteen koko elämäänsä sitä varten, jos vaikka sattuisi joskus tulemaan raskaaksi..

      Muutama työkaveri on jo kysynyt, olenko varannut ajan rokotteeseen. Olen vain mutissut jotain epämääräistä, etten ole vielä ehtinyt, kiusallista.. Mutta haluan ainakin lääkärini mielipiteen ensin.

      Sinun keinosi purkaa vihaa kuulostavat yksinkertaisen käytännöllisiltä. Saman olen huomannut, että pelkästään jo kävellessä liike auttaa, ja eteneminen paikasta toiseen. Etenkin kun usein tuntuu, että yleisesti elämässä polkee vain paikoillaan..

      Tuo simppeli "Lopeta stressaaminen!" on kyllä yksi järjettömimmistä neuvoista ikinä, itsekin olen sen joskus kuullut sivuhuomautuksena. Aivothan kun tunnetusti voi kätevästi kääntää on-off-nappulasta päälle tai pois, ihan silloin kun haluaa, tilanteessa kuin tilanteessa.

      Ihanasti sanottu, että toivottavasti mekin aikanaan olisimme vaan ihan tavallisia äitejä. Väsyneitä, mutta onnellisia! Vielä joskus..

      Poista
  3. Tää kuulostaa niin tutulta! Valitettavasti en mäkään tiedä millä sitä saisi purettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu, että mitä enemmän niihin kaikkiin tunteisiin vihan takana yrittää tarttua, sitä syvemmälle sisälle ne vetäytyvät piiloon. Vihaisuus jää vain päälimmäiseksi, näkyväksi osaksi, ja lopulta kaikki vaan ärsyttää, turhauttaa.

      Kiitos kommentistasi!

      Poista