torstai 24. kesäkuuta 2021

Verta 9

Istumme terassilla työkavereiden kanssa. Työviikko on ollut hektinen, ja olemme päättäneet sen hieman normaalia aikaisemmin käymällä yhdessä syömässä.

Olen laskelmoinut, että edellisen kierron perusteella kuukautisiin päättyvän tiputteluvuodon tulisi alkaa tänään. Mutta verta ei ole näkynyt.

Alkoholiton siideri kuplii lasissa. Juomattomuuteni ei ole mitenkään poikkeavaa, sitä ei tarvitse onneksi selitellä. Kaikki tietävät, etten käytä alkoholia.

Käyn vessassa ennen kuin jatkamme seuraavaan paikkaan. Tarkistan tottuneesti, jääkö paperiin verta.
Ei jää. Odotan muita kadulla, aurinko lämmittää niskaa ja hartioita. Tuntuu hyvältä kuulua johonkin, olla osa porukkaa.

Puhumme ystävyydestä, parisuhteista, syntymäpäivistä, omasta jaksamisesta.
Nauruni on aitoa ja kevyttä, se kumpuaa vatsanpohjasta asti.

Edes muiden perinteiset kertomukset lasten puuhista eivät haittaa, jostain syystä pystyn kuuntelemaan ne neutraalein mielin. Puhe ei jumitu niihin, vaan soljuu luontevasti eteenpäin. Keskusteluun on helppo osallistua.

Illan päätteeksi ostamme vielä jäätelöt kioskista ja asetumme syömään niitä katoksen alle.
Sadepilvi leikittelee kanssamme tiputtamalla muutaman pisaran, mutta häipyy sitten muuanne.

Kukaan meistä ei jaksa juhlia yötä myöten ja tulen kotiin hyvissä ajoin.
Näytän Miehelle kuvia tapasannoksista, joita tilasimme. Olo on raukea, tekee mieli kömpiä jo sänkyyn.

Ennen nukkumaanmenoa menen vessaan. Istun siellä lamaantuneena, katsoen paperiin jäänyttä hailakkaa verta. Kuten aina tässä vaiheessa, tiedän heti, että kuukautiset tulevat alkamaan lähipäivinä.

Pohjakosketus tulee heti, syöksyn vauhdilla alas.
Tämä(kin) yrityskierto on epäonnistunut.

Samalla hetkellä tajuan, että viimeiset seitsemän tuntia olen pystynyt olemaan ajattelematta lapsettomuutta. Se on ehdottomasti pisin aika, johon olen vapaa-ajalla kyennyt koko tänä aikana, kun lasta on yritetty.

Olo on täysin turta. Pystyn vain katsomaan vessapaperia ja sen pinnan koukeroisia kuvioita.
"Ei kyyneltäkään, kuin Sahara oon", muistan Anna Puun laulaneen.
"Ei kyyneltäkään, kuin hiekka aavikon."

Tuntuu niin uskomattoman pahalta, mutta tunne on kuin ohuen lasiseinän takana.
Kuin suoniini olisi ruiskutettu tujua puudutusainetta, joka latistaa kaiken, ja etäännyttää, jopa itsestäni.

Tämä tapahtuu minulle, ja ei kuitenkaan tapahdu.
Jotain hyvin tärkeää särkyy jälleen, mutta ei sittenkään.

Surusta on tiivistynyt sisälleni kylmyyttä hohkava, massiivinen kivi, joka on suljettu salaiseen holviin sydämeni taakse. Tiedän, että se on siellä, mutta en pääse siihen käsiksi, en löydä reittiä sen luokse.

Nytkö se on jo tapahtunut, olenko lopullisesti kadottanut yhteyden itseeni ja tunteisiini?

Ja taas kerran kaikki on niin kovin toisin, kuin vielä hetki sitten.

Vaikka kysymyksiä on tuhansia, yksi niistä vaivaa minua ylitse muiden:
Enkö olisi voinut saada edes yhtä kokonaista hyvää päivää?

2 kommenttia:

  1. Siis tämä on vaan niin epäreilua! Mulla on käynyt niin monesti samoin. Kun hetkeksi päästää irti kaikesta paskassa ja nauttii hyvästä hetkestä, palkaksi saa menkat, jonkun läheisen ihmisen raskausuutisen tai jotain vastaavaa. Se tuntuu niin pahalle kun kaikki se hetken hyvä viedään käsistä ja tilalle tulee taas sama ahdistus, epätoivo, suru ja pettymys. En käsitä mikä siinä on niin vaikeaa saada edes muutama täydellinen, huoleton kesäpäivä ilman huonoja fiiliksiä. Ja mulla ainakin ne huonot fiilikset ottaa niin vallan, ettei siinä tilantees auta enää alkaa miettimään mitkä kaikki asiat on hyvin ja miten kivaa oli ym. Tulee vaan entistä inhottavampi olo että oli niin kivaa ja silti kaikki loppui niin miten ei toivonut.. Tuntuu utopistiselta ajatella että jollain on tälläisiä huolettomia kesäpäiviä kesä pullollaan ja itse toivoo edes muutamaa, saamatta niitäkään.

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaista ajatuksenjuoksua ollut täälläkin.. Tulee tunne, että täytyy pitää jatkuvasti varansa, koska seuraava pettymys voi vaania heti nurkan takana, ja miten kipeästi se yksittäisen hyvän hetken jälkeen kirveleekään. Tuntuu absurdilta, miten huoletonta joidenkin muiden elämä voi olla, ja miten huoletonta omakin elämä on joskus aiemmin ollut!

      Muistelen viime kesää, kun sisälläni kupli pakahduttava ilo siitä, ehkäpä alamme yrittää lasta sitten syksyllä.. Ajatukset meinaavat väkisin kääntyä katkeranmustaan suuntaan, kun muistelen, että siitä kuplivasta ilosta on nyt yli vuosi aikaa, ja tässä edelleen ollaan.. Ei viimeisillään raskaana, niin kuin voisin jo olla (onpa muuten kertakaikkiaan kummallinen ajatus!), ei raskaana ollenkaan vaan tässä samassa suossa kyntämässä edelleen.. :/

      Poista