lauantai 4. kesäkuuta 2022

Pakkasessa ollut

"Eli sit jos tuoresiirtoa ei voida tehdä tai se epäonnistuu, niin syksyllä kesälomien jälkeen alettais siirtää pakkasesta alkioita. Siis jos niitä sinne asti saadaan, ja ne vielä selviää sulatuksesta", selitän ystävälle.

Tiedostan itsekin, miten kummalliselta scifi-touhulta tämän täytyy äkkisestään kuulostaa ihmisestä, jolla ei ole minkäänlaista tietoa tai kokemusta koko aiheesta.

Ystävä on silti puolestani aidosti innoissaan, helpottunut.
Vihdoin jotain ehkä tapahtuu.

"Sä voit sitten kertoa lapselles, että sä oot kuule ollu pakkasessakin!" hän sanoo iloisesti.

"Niin", hymähdän vakuuttavasti.

Vaikka en sano sitä ääneen, mietin mielessäni, kertoisinko tosiaan hoidoista lapselle, jos sellaisen joskus saisin? Avaisinko hänelle lapsettomuushoitojen taustaa?

Nimittäin jos kertoisin, minunhan tulisi kertoa kaikille muillekin, koko lähi- ja sukulaispiirille näin alkuun. Koska lapsihan luonnollisesti puhuisi asiasta myös muille. Kertoisi sitä kaikille ihan normaalina, ehkä jopa vähän jännänä asiana.

Toistaisi, mitä hänelle on sanottu.

Jos tilanteemme olisi tavallisempi, ja toivoisimme molemmat lasta, luulen, ettei minulla olisi läheskään yhtä suurta kynnystä kertoa IVF-hoidoista lähipiirille. Ainakaan sen jälkeen, kun lapsi olisi jo syntynyt.

Ja jos olisi jakanut asian avoimesti lähipiirille, lapselle itselleen kertominen olisi ihan luonnollinen jatkomo tälle.

Mutta tämä on ollut Ihan Yhtä Tuskaa jo muutenkin.

Ihan näin, tällaisenaan.
Äärimmäisen yksityisesti koettuna, tarkasti varjeltuna asiana.

Ja se, ettei lapsi ole meidän molempien haave, on tuonut siihen aivan erikoisen, oman twistin.

En usko, että Mies haluaisi kaikkien tietävän hedelmöityshoidoista. On hankalaa kuvitella, että hän kaipaisi asian julkista käsittelyä ja pitkän, vaikean polun korostamista ja hieromista naamaan yhtään tämän enempää.

En haluaisi sitä itsekään.

Tietenkään en voi tietää, miten luontevalta tai luonnottomalta asia tuntuisi kertoa vuosien päästä. Jossain vaiheessa, kun siihen on saanut jo reilusti etäisyyttä. En osaa arvella, voisiko se silloin olla helpompaa. Myöntää kuin ohimennen sivulauseessa, että kyllähän siihen taidettiin vähän apua tarvita.

Mutta ei kai sillä olisi lopputuloksen kannalta väliä?

Eikö lapselle riittäisi tietää, että häntä ehdittiin jo kovasti toivoa pitemmän aikaa?

6 kommenttia:

  1. Yksi tuttava yllättäen kertoi että hänen lapsensa ovat kaksoset ...ihmettelin sillä tiesin heidän syntyneen kahden vuoden välein. Tuttava kertoi että oli samalla kerralla hedelmöitetty mutta toinen oli odotellut pakkasessa vuoroaan. Omakin lapsenlapseni on pakkasvauva...ja rakas meille kaikille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, onpa ihan mieletöntä! Enpä ole koskaan ennen tullut ajatelleeksi, että noinkin voidaan jo nykylääketieteen avulla tehdä. Ja tosiaan, jos jokin asia on varma, niin se, ettei rakkaus lasta kohtaan ole riippuvainen alkunsasaamismenetelmästä. :) Kiitos kommentista.

      Poista
  2. Omassa lähipiirissä on paljon ivf hoidoilla saatu lapsia, ehkä hoidoista keskustellaan mahdollisesti sitten, kun lapset ovat isompia ja tuskin silloin huutelevat asioista itse ympäriinsä :) Kun siskoni 6v tytär kyseli äidiltänsä, miten se vauva sinne mahaan joutuu, siskoni vain vastasi, että lääkäri laittaa sen sinne :D Jopa ehkä helpompi vastaus, kuin perinteiseen tyyliin tehty

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ainakin tiivistelmä on oikeastaan yksinkertaisemman kuuloinen selittää lapselle, kuin se perinteinen tapa! :D Toki ainahan voi seuraavaksi tiedustella, miten lapsi lääkärille päätyi.. Mutta ehkä aikanaan vähän vanhemmalle lapselle voisi kertoa, kun hän käsittää asioita laajemmin (eikä ehkä huutele niitä ympäriinsä).

      Poista
  3. Mun siskontyttö syntyi myös pitkällisen IVF:n tuloksena ja hän ehti odotella pakkasessa vuoroaan lähes vuoden. Sisko osti hänelle silloin ihanan bodyn, jossa oli teksti "I'm so cool, I used to be frozen". Itsekin haaveilen, että voisin sellaisen pian tilata..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, miten liikkistä! Toivon niin kovasti, että kohta saat tilata samanlaisen omalle lapselle, coolin neidin serkulle. ❤ Ehdottomasti minäkin haaveilisin tilaavani, jos vain ajat ja taustatilanne olisivat meillä toisenlaiset.

      Itsekin ajattelen, ettei IVF-hoidoissa sinänsä ole mitään hävettävää tai peiteltävää, ja ihailen heitä, jotka niistä avoimesti kertovat.

      Poista