Kaveri kertoo whatsapp-ryhmässä postiivisesta raskaustestistä. Hän odottaa toista lastaan.
Tämä ei ole varsinaisesti kovin suuri yllätys. Hänelle sataa onnitteluja, sydämiä, huutomerkkejä.
Hetkessä minut nykäistään pinnan alle, kuin olisin pahaa-aavistamattomana paikoillaan kellunut koho. Yritän saada aikaiseksi järkevää tekstiä. Kirjoittaa toisintoa muiden lauseista mutta vähän eri sanoin.
Kumpa hän saisi keskenmenon.
Ajatus kiitää lävitseni nopeammin kuin ehdin käsittää. Halkaisee minut kahtia.
Tähän on siis tultu.
Näin pitkälle, tähän syvyyteen, tälle sysimustalle puolelle.
Kaikkein alhaisimpaan pohjaan asti.
Kun hän myöhemmin kertoo kuulumisia varhaisultrasta, ummistan korvani, en halua kuulla.
Samalla pidätän hengitystäni.
Kumpa siellä ei olisi mitään.
Kumpa joku muukin joskus epäonnistuisi, kuin vain minä.
Tottakai siellä on joku, ja kaikki on hyvin.
Ajatukseni jäävät salaisuudeksi pinnan alle.
Jos ihan rehellisiä ollaan, tämä ei ole suinkaan ensimmäinen tilanne, kun ajatuksissa on käynyt tuollaista. Samanlaista on häivähtänyt mielessäni aiemminkin, mutta lyhyemmän aikaa, vain niin ohikiitävän hetken, että on ollut helpompi teeskennellä, ettei sitä koskaan ollutkaan.
Välähdyksiä.
Valollaan taivasta halkovan salamaniskun kaltaisia, jotka sokaisevalla kirkkaudellaan hetken ajan tuovat näkyväksi jotain, mitä ei normaalisti näe. Joista vasta muutamaa sekuntia myöhemmin ymmärtää, mikä se oli, ja mitä ylipäänsä tapahtui.
Kun työkaverini sai viime vuonna keskenmenon, tunnustin yhdelle ystävälle suhtautuneeni asiaan ristiriitaisesti. Kerroin olleeni jollain tasolla helpottunut, ja toisaalta tunteneeni samantien syyllisyyttä.
Jätin mainisematta, että syyllisyyteni johtui tarkalleen ottaen siitä, että olin salaa muutaman sekunnin murto-osan ajan vakavissani toivonut sitä.
Vaikka tiesin, ettei siinä ollut kertakaikkiaan mitään järkeä, jälkeen päin en voinut olla miettimättä, oliko työkaverin keskenmeno osittain minun syytäni? Olinko aiheuttanut sen kielletyillä ajatuksillani?
Toivomalla, ettei minun tarvitsisi seurata jälleen kerran uusien loputtomilta tuntuvien kuukausien ajan jonkun toisen edistyvää raskautta, hehkua, onnea, kuten olen jo lukemattomia kertoja tehnyt. Haaveiden muuttumista todesta konkretiaksi, perusarjeksi, siinä silmieni edessä. Eikä sen enempää tai vähempää kuin kahdeksan tuntia jokaikinen arkipäivä.
Eihän sellaista kukaan saa toivoa, ei sekuntiakaan.
Ei millään hetkellä, ei edes sillä kaikista heikoimmalla.
Oliko työkaverin sisällä kasvanut, suuresti toivottu lapsi saanut osakseen hyvää energiaa satojen ellei tuhansien kauniiden ajatusten muodossa, ja sitten oli tullut se yksi ilkeä ajatus, minun ajatukseni, joka oli tappanut sen?
Ystäväni, jolle raotin näitä mietteitä ja sisintäni, on erittäin ymmärtäväinen ja sympaattinen ihminen.
Hän ei voinut käsittää, miten kukaan ikinä, missään tilanteessa, voisi ajatella noin.
Se meni täysin yli hänen ymmärryksensä. Vaikkei hän varsinaisesti sanonut sitä ääneen, aistin hänen järkytyksensä. Sen, että siis, kyllähän nyt ihminen voi surullinen ja tuskainen olla lapsettomuudestaan, mutta että tuollainen, tuolla tavalla.
Silloin todella käsitin ensimmäistä kertaa tuntevani jotain sellaista, minkä tunteminen on valtava tabu.
Se tabuista tabuin.
Tämä ystäväni vain vaivoin peittämä tyrmistys palasi mieleen, kun pahantahtoinen salama välähti jälleen kerran, tuoden synkkyyden ajatuksiini kirouksen lailla.
Mikä näiden ajatusten taustalla on, ja miksi ne järkyttivät superempaattista ystävääkin niin paljon?
Lienee jonkinlainen yleinen totuus, että läheisilleen tulee toivoa lähtökohtaisesti vain hyvää.
Vaikka suomalaisia kuulee tituleerattavan erityisen kateelliseksi kansaksi, kateus mielletään edelleen häpeälliseksi tunteeksi, jota ei ainakaan saisi myöntää. Ei mieluiten itselleenkään, saati muille.
Kateutta pidetään heikkoutena, näyttönä jonkinlaisesta holtittomuudesta, kenties mielen kurin puutteesta. Siksi kateudella on myös lapsellisuuden leima. Se on merkki keskenkasvuisuudesta ja kypsymättömyydestä, siitä ettei ihminen ole vielä ymmärtänyt elämästä tarpeeksi.
Ja jos läheistä tai ylipäänsä ketään ei pidetä sopivana edes kadehtia, miten pitäisi suhtautua siihen, että jollekulle läheiselle toivotaan hetkellisesti ihan suoranaista pahaa, epäonnea?
Vieläpä ihan selvin päin?
Sepä tässä kaikkein merkillisintä onkin, että uskomatonta kyllä, näissä ajatuksissanihan ei ole mitään henkilökohtaista. Mutta miten kukaan voi toivoa toiselle Jotain Niin Käsitttämättömän Kamalaa kuin keskenmenoa, ilman että se on erittäin henkilökohtaista?
Noh.
Asiahan on niin, etteivät synkät ajatukset johdu siitä, että toivoisin jollekulle nimenomaiselle ihmiselle, tässä tapauksessa kaverilleni, mitään pahaa. Että minulla olisi jotain häntä vastaan.
Oikeastaan sillä ei ole mitään tekemistä hänen kanssaan, tai kenenkään muun ulkopuolisen kanssa.
Se liittyy puhtaasti tunteeseen, joka minussa hänen kauttaan herää, halusin sitä tai en.
Toiveeseen, ettei minun tarvitsisi kohdata sitä tunnetta, koska se on niin uskomattoman vaikeaa.
Tietenkään en oikeasti toivo, että kukaan menettäisi lapsensa. Puhumattakaan siitä, että juuri kyseinen kaverini menettäisi juuri kyseisen syntymättömän lapsensa.
Toivoisin vain, ettei sitä olisi.
Että se vain kenenkään huomaamatta häviäisi.
Vaikka eihän se ole enää mahdollista, sehän on jo huomattu.
En luonnollisestikaan ylipäänsäkään toivo, että kukaan läheiseni tai hänelle rakas henkilö kuolisi.
Mutta kun itsellä on niin vaikea hengittää, on epätoivoissaan valmis ottamaan vastaan mitä tahansa, mikä sitä edes vähän helpottaisi.
Vaikka sitten jonkun toisen epäonni, suru, tuska.
Ainakin siltä se hetkellisesti tuntuu. Sillä hetkellä siinä vaikuttaa olevan paljonkin järkeä.
Vaikka eihän se todellisuudessa helpota mitään. Mitä väliä sillä on, onko seuraava sisäänhengitykseni vähän helpompi, kun sitä seuraavassa jo puristaa taas? Ei jonkun toisen menetys poistaisi omaani, tekisi sitä yhtään sen vähemmän todelliseksi.
Mutta juuri sillä hetkellä se olisi poissa näkyvistä, tietoisuudesta, niin ettei sitä tarvitsisi ajatella.
Peittäisi juuri sen verran, kuin tarvitsee.
Toive kaverin keskenmenosta ei ole mitään muuta kuin viesti siitä, että haluaisin katsoa pois päin.
Ja jos minun ei ole mahdollista katsoa pois päin, vaikka sitä tarvitsisin, esimerkiksi sen takia, että reaktiotani odotetaan ja se oletetaan olevan tietynlainen, seuraavaksi paras vaihtoehto vaikuttaa olevan, että se mitä pitäisi katsoa, katoaisi, menisi vain pois.
Ettei olisi enää mitään, mitä katsoa, mihin reagoida.
Kun katson jonkun toisen onnistumista symboloivaa ultrakuvaa, se heijastaa peilin lailla takaisin omat pahimmat pelkoni.
Vaikka elän niiden pelkojen kanssa jo valmiiksi kokoajan, ihan joka päivä, näissä hetkissä ne ottavat konkreettisemman, entistä pelottavamman muodon. Tulevat lihaksi, heräävät eloon.
Kuin kiinteästä, karmivasta esineestä tulisi aave, jolla on kyky liikkua, tulla kohti.
Ne ottavat suruni ja teroittavat sen pahimman terän niin pistäväksi, että se voisi vaivatta lävistää kaikkein vahvimmankin metallin.
Se tunne on niin sietämätön, että siinä on valmis hyväksymään minkä tahansa ratkaisun, joka vain veisi sen pois, edes hetkellisesti, vaikka vain minuutiksi.
Kaikki tahattomasti lapsettomat eivät koskaan ajattele tällaista.
Mutta toiset, itseni mukaan lukien, ajattelevat.
He, jotka tulevat tänne asti, eivät ole pahoja, vääriä, heikkoja, epäinhimillisiä.
He ovat yksinkertaisesti lohduttomia, ja lohduttomuudessaan keinottomia, epätoivossaan rimpuilevia.
Heidän hengityksensä on salpaantunut haukkoessa happea kuivalla maalla.
He ovat surun murtamia.
Ja ennen kaikkea jähmeitä pelosta.